Karbantartás

Mi minden akad fenn egy MVHR szűrőn?

Az MVHR (hővisszanyerős szellőztető rendszer) készülékekben a szűrők a hőcserélő mag külső részén találhatók. Feladatuk, hogy megszűrjék a nedves helyiségekből (pl. konyha, mosdó) elszívott meleg, párás, elhasznált levegőt, valamint a kintről beáramló friss levegőt. A folyamat csökkenti a belső páratartalmat, így megelőzi a penész kialakulását otthonában, és folyamatos, friss levegőellátásról is gondoskodik. A hulladék anyagok és nemkívánt részecskék bejutásának megakadályozásával pedig a gép belső működése sincs kockáztatva.
A kompatibilis szűrők úgy lettek tervezve, hogy megakadályozzák a 10 µm-nél kisebb méretű porszemcsék és részecskék – többek között a poratkák, pollen, pernye, haj, szőr és bőrsejtek – bejutását az épületbe, ezáltal sokkal kellemesebb környezetet biztosítva. Mivel a szűrők feladata, hogy felfogják a nem kívánt elemeket, így elkerülhetetlen, hogy egy idő után „megteljenek” vagyis eltömődnek, ezáltal pedig nem tudják betölteni funkciójukat.
Ha ez megtörténik, a porszemcsék és részecskék bejutnak a rendszerbe és felhalmozódnak különböző alkatrészeken, például a ventilátorlapáton és a motoron, így lecsökkentve a gép élettartamát. A folyamat során eltömődik a hőcserélő, amitől nő az ellenállása, lassul a légcsere, csökken a hatékonyság, ami legvégül a levegő minőségének romlásához vezet.
Nagyon fontos a szűrők állapotának rendszeres ellenőrzése és szükség esetén cseréje. A Brookventnél mi azt tanácsoljuk, hogy legalább 12 havonta cserélje a szűrőket, ezzel biztosítva a rendszer optimális működést. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya merülne fel, lépjen kapcsolatba velünk: info@brookvent.co.hu .

Karbantartás

Itt megtekintheti a hővisszanyerős berendezéséhez alkalmas szűrőket
Innen letöltheti az általános karbantartási útmutatót